מנגנון החיפוש הזוגי שלנו
כדאי שתכירו את “מנגנון החיפוש” הזוגי שבמוחכם – או בשמו הפורמאלי: “הדימוי הזוגי” (ד”ר הארוויל הנדריקס).
קשה לעכל את הרעיון שיש דימוי זוגי ושהוא נגזר מהתת מודע שלנו שמחפש בני זוג שדומים להורינו לטוב ולרע.
למה?
כי ברמה המודעת אנחנו רוצים בני זוג בעלי תכונות חיוביות בלבד – נעימים, רכים, אוהבים, נאים, חכמים וכו’. וכי כשראינו את התכונות שליליות בהורינו, אמרנו לעצמנו: “אני בשום אופן לא אנשא לאדם ביקורתי כמו אבי” או “לשתלטן כמו אימי”. אבל יהיו הכוונות המודעות אשר יהיו, אומרים לנו ד”ר הארוויל הנדריקס וחוקרים נוספים, “רוב האנשים נמשכים לבני זוג שלהם התכונות החיוביות והשליליות של הוריהם”.
מדוע זה קורה?
חוקרים טוענים, שאנחנו מחפשים “פיצוי” עבור חסרים מהילדות או “השלמה” של תכונות שנתפסו כמוערכות בעינינו. למשל: אם את אישה רציונאלית מאוד ואת מעריכה את אימך שהיתה אדם רגיש וחם, סבירות גבוהה שתצרי זוגיות עם גבר/אישה בעלי תכונה זאת. ההשלמה הזאת מקנה לנו תחושה טובה, אך היא גם מקור לקונפליקטים עתידיים.
אני קוראת למנגנון זה- מנגנון החיפוש הזוגי של Google שמוחנו, מכיוון שהוא פועל בדיוק באופן הזה. הוא מחפש את בן/בת הזוג שהנתונים שלו/ה יהיו בעלי המיתאם הגבוה ביותר לחיפוש שהוגדר על ידי הדימוי שנטמע בילדות של כל אחד מאתנו.
בעת מפגש עם בן/בת הזוג שכזה, יופרשו יותר חומרים כימיים שייצרו תחושה טובה, התאהבות ועמם התקווה “לפיצוי” הכאבים מהילדות בקשר הזוגי. תקווה שמתממשת בתחילת הקשר על ידי רגישות גבוהה יותר בין בני הזוג, הזדהות עם הכאב שהוא/היא חוו בילדות ואף ניסיונות לספק חלק מתחושות החסך של כל אחד (למשל: אם יזדקקו לבטחון הם יקנו לו אותו). הארוויל מתאר את השלב הזה ומדמה זאת “לילד שמרגיש אהוב במשפחה אידיאלית”.
למרבה הצער, זאת אשליה והתחושה הזאת נעלמת עם השנים ואט אט מתגלות תכונות שליליות שדומות לתכונות ההורים, פצעי הילדות נפתחים מחדש ומתחילים קונפליקטים.
למה?
כי אף אחד לא מושלם! וכי אף אחד לא יכול השלים בנו את החלקים האבודים שבנו, חוץ מאתנו !
מה אני ממליצה?
בין אם את/ה בזוגיות ובין אם לא, אני ממליצה לך להכיר את הדימוי הזוגי האישי שלך להבין מהן התכונות שבעיניך נחשבות חיוביות ומהן התכונות שבעיניך נחשבות שליליות. בהרבה מקרים, התחבבות עם כל חלקי הדימוי הזוגי יסייעו לנו ליצר זוגיות מאושרת, ארוכה ויציבה.
בספרו של הנדריקס, “לבסוף מוצאים אהבה” יש תרגילים נהדרים שמיועדים לסייע בהיכרות עם פצעי הילדות והדימוי הזוגי למול דיוקן בן/בת הזוג הקיימים או המדומיינים שלנו.
וכמובן, מוזמנים לשיחה איתי- מקוונת או פרונטאלית.