הקשר התחיל מצוין ואז פתאום הוא נגמר – מה הסיבה? ואיך להימנע?
למחפשי הזוגיות שבינינו, פרק ב’ וזוגיות מאוחרת.
לא יוצא לי לכתוב הרבה על ליווי לזוגיות בפרק ב’, אך אני בעצמי שם ומלווה נשים וגברים לכך כבר מספר שנים. בחודש האחרון אני מלווה כמה נשים בתהליך זה, שעמוס בתקוות, אך גם באכזבות.
שמתי לב, שיש מערכות יחסים שמתחילות ב”היי” ובהתלהבות, וכשהן נגמרות המפלה גדולה יותר.
אז אני רוצה לדבר על מה שקורה לנו בתחילת הקשר ואולי גם לתת טיפים איך להימנע מהמפלה הזאת (לא להימנע מכאב, אלא מנפילה גדולה מדי).
כדאי שנכיר ונבין שבחודש הראשון, גם הגבר וגם האישה מתרגשים ומושפעים, בין היתר, משני הורמונים: אוקסיטוצין (הורמון האהבה שמופרש גם בעת לידה) ודופמין (הורמון שמסייע בהרגשת הנאה). תפקיד האוקסיטוצין, הוא קריטי בחיינו, הוא מסייע לנו לייצר אמפתיה ולאהוב ודופמין מסייע לנו גם בריכוז אבל גם מייצר עבורנו תחושת הנאה שאנחנו מאוד רוצים לחוות.
בתחילת קשר, נשים מושפעות מאוקסיטוצין בעיקר בתום ההגעה “לשיא” המיני וגברים מושפעים ממנו לפני ההגעה “לשיא”. זה לא אומר שהוא נעלם לאחר מכן, זה רק אומר שהוא פוחת ואז הוא יכול לעלות שוב בחזרה. אבל כאן, לפעמים, אנחנו חוטאים ומרוב התרגשות, אחד הצדדים ממהר לעשות מעשים שמקדמים את הקשר כמו: מפגש עם ההורים, מפגש עם הילדים (בזוגיות שניה) חשיפה של פגיעות (כמו פחדים, חרדות ועוד)- זה הרבה מדי ומהר מדי. צריך להבין שככל שהאוקסיטוצין והדופמין עולים, ככה הם עלולים גם לרדת ולייצר תחושת אכזבה גדולה יותר.
בשלב הזה יכולות להתרחש כמה סצנות:
💑סצינה1- צד אחד מתרחק והשני ינסה להתקרב. ככל שתנסו להתקרב, ככה תהיה יותר התרחקות.
💑סצינה 2- תמשיכו להתקרב בקצב מסחרר, עד שאחד הצדדים יתעייף ולא ידע איך לעצור את הסחרחורת הזאת ולהחזיר את החיים למסלולם. כי אתם יודעים- החיים הם לא רק הזוגיות שלכם יש בה ילדים, עבודה ומשפחה שצריכים להשתלב יחד עם הזוגיות.
בשתי האופציות, אחד הצדדים עלול להיעלב ולהגיב באופן אימפולסיבי, ובכך לייצר ריחוק גדול יותר. לרוב, בשלב הזה גברים מתרחקים ונשים מנסות לתפוס בכל הכח את החבל בחזרה. הפרידה בשלב הזה כואבת מנשוא, כי אין לה הסבר רציונאלי ובדרך כלל אחד הצדדים פשוט “בורח” ואנחנו קוראים לזה גוסטינג.
מה עושים כדי לנסות להימנע מכך? עוצרים !
1. אם אתם בתחילת הקשר, תאטו את הקצב ואל תאפשרו לעצמכם או לצד השני “להגזים”. למרות שזה נראה מאולץ, זה חשוב בהנחה והאדם הזה הוא מישהו שהייתם רוצים לבנות איתו זוגיות יציבה ולא מטלטלת. כן, זה אומר לסרב למפגש עם הילדים אם זה אמור לקרות בחודשיים הראשונים וכך, גם למפגש עם ההורים.
2. אם לא האטתם והגעתם לשלב שאחד מכם עומד לברוח, אז במקום לרדוף או לברוח, תנצלו את הזמן הזה לבחון את עצמכם ולענות על השאלות הבאות: האם לולא האוקסיטוצין האדם הזה יתאים לי? מה אני מעריכ/ה בו/ה? איזה אדם הוא/היא?
👈
אם התשובה היא שהוא/היא מתאימים לכם, אז תמתינו לו/ה בסבלנות, אם הוא/היא יעברו את משבר ירידת האוקסיטוצין ויישאר איתכם, אזי יש סיכוי גבוה שתרוויחו גם זוגיות טובה ועמוקה שמושתתת לא רק על הורמונים, אלא גם על בחירה מודעת ומאוזנת.
אז כן, זה לא באמת כזה פשוט כי גם אתם רוצים “להתרגש” ולהיסחף ומי אמר שלא….אם זה עובד לכם, זה מצוין!
❤️
אבל אם אתם חווים את הטלטלות האלו בכמה מערכות יחסים באופן רציף, אז קודם כל, תגידו לעצמכם: “תודה לאל שאני מצליח/ה להתאהב” (כי יש אנשים שלא מצליחים)…ואז תעצרו את הדפוס הזה תתחילו ליצר זוגיות ארוכה, יציבה ומאושרת !!